Bostadspolitk i Sollentuna

Den 3 september hölls ett debattfullmäktige angående bostadspolitik i Sollentuna. Det finns mycket som behöver ändras på, både i Sollentuna och landet, när det bostadspolitken. Det gäller speciellt hyresrätterna. Barkat Hussain redogör för problemen och föreslår lösningar.

Ett hem att trivas i är en förutsättning för människors välmående och utveckling. Det är viktigt att det finns bostäder som möter människors behov och önskemål.  Det är också viktigt att boendekostnad är rimlig så att även resurssvaga människor har råd att bo. En målsättning ska vara levande boendemiljöer som främjar integration i boendet. Det är positivt att det finns olika boendeformer men viktigaste är att bostadsmarknaden motsvarar efterfrågan. Om man ser hur det förhåller sig i Sollentuna då ser man en snedvriden bild av bostäder. Hyresrätter är det mest man frågar efter men denna boendeform har den minsta andelen i kommunen. Efter senaste omvandlingen har andelen för hyresrätter minskat ytterligare. För närvarande ligger hyresrättsandelen på  18 % medan bostadsrätt och äganderätt ligger på 32 % respektive 50 %.

Förra året omvandlades ca 2700 hyresrätter till bostadsrätter i hela landet, och en tredje del av det totala antalet omvandlades just här i Sollentuna. Det känns som om Sollentuna går i bräschen när det gäller omvandling och avknoppning.  

Drygt 11000 står nu i kö för en hyresrätt och kön växer för varje år. Men på andra sidan var det många år sedan någon ny hyresrätt byggdes i kommunen.  Många ungdomar som vill flytta hemifrån är tvungna att bo kvar hos sina föräldrar och trångboddheten är redan ett faktum. Det är svårt för ungdomar och studenter att hitta billiga bostäder och det är långa väntetider till äldreboenden. På andra sidan byggs 450 bostadsrätter bara i Sollentuna Centrum. 

Alliansen hävdar sig värna om hyresrätter och har ambitionen att erbjuda bostad till alla kommuninvånarna men ambition är en sak och verklighet är en annan. Det är många som är tvungna att söka bostad i andra kommuner.

Regeringens bostadspolitik på riksnivå är ett generellt påhopp på hyresrätten men också ett allvarligt angrepp på de svaga hushållen.

Vi riskerar nu att få en socioekonomisk segregering av internationella mått. I England har t ex. situationen i de så kallade “Social housing” blivit  ett akut problem efter 80 talets Thatcherism. Där bedrevs en ombildning av hyresrätter till bostadsrätter under namnet “Right to by” och det är just det systemet som högeralliansen använder sig av i Sverige.

I Sverige riskerar situationen att bli extra akut då har vi ett mycket stort antal unga som ska ut på bostadsmarknaden i närmaste framtiden. Hyresgästföreningen har i en undersökning beräknat att ca 430 000 unga ska ut på bostadsmarknaden inom de närmaste åren. Av dessa beräknas över hälften att finnas i Stockholm.

I en rapport som konsultföretaget Addcomp tagit fram konstateras det att de förslag som förs fram i Kocksutredningen riskerar att allvarligt fördjupa segregationen. Vi får en situation där invånarna kommer att grupperas efter ekonomisk styrka. I de svagare områdena kommer trångboddheten att öka precis som hemlösheten. Dessutom pressas svagare grupper längre och längre ut från Stockholm city.   

I debattunderlaget finns ett par bostadspolitiska frågor. Ena är: vad gör vi med “invandrartäta miljonprogramområde”?

Problem som finns i vissa områden är inte pga Invandrartätheten, i så fall borde även svensktäta bostadsområden också vara ett problem. Det är sociala och ekonomiska faktorer i kombination med eftersatt underhåll och bristfällig service som har skapat problem i vissa områden. Med dessa omständigheter kan problem uppstå i vilket område som helst.  Milonprogramslägenheter är gamla och slitna som behöver omfattande underhåll.

Om man åtgärdar dessa grund orsakerna så kommer man att få harmoniska och välmående bostadsområden. Mångkulturella bostadsområden är en tillgång som måste förvaltas och vårdas, inte problematiseras.

Avslutningsvis vill jag föreslå följande åtgärder:

  – För långsiktig och hållbar bostadspolitik är det nödvändigt att  börja bygga nya hyresrätter omgående.

– Att stoppa omvandling av hyresrätter tills balansen i olika boendeformer är återställd.

–  Sätt i gång omfattande underhåll och upprusning i miljonprogramsområden.

–  Förbättra servicen i dessa områden

–  Vinst som bostadsbolagen genererar ska stanna i bostadsbolaget och används till upprusning och nybyggnation.

– Investeringsbidraget återinförs.

–  Sist men inte minst ska det råda nolltolerans mot vandalisering och andra avarter som skapar frustration och vanmakt. Små brott i bostadsområden har låg prioritet hos såväl ordningsmakten som bostadsbolagen. Det måste vi ändra på. 

Barkat Hussain (V)

Kommunfullmäktigeledamot

Kopiera länk