Upphandling hot mot vårdkvalité och demokrati
Kommunfullmäktige har bestämt att all kommunal verksamhet utom myndighetsutövning ska upphandlas på markanden. Därför finns det i vård- och omsorgsnämnden (VON) en plan för när all vårdverksamhet för äldre och funktionshindrade ska upphandlas. Vänsterpartiet är det enda partiet i Sollentuna som vill att vården och omsorgen ska bedrivas i kommunal regi med ökat inflytande för brukare och personal över den dagliga verksamheten.
Under våren har VON fattat beslut om nya utförare för några av våra särskilda boenden för äldre bl.a. Bergkälla, Minerva och Lenelundsgården. Upphandlingen skedde utifrån både pris och kvalitet. Sex anbud kom in, Solom (kommunal verksamhet) och fem privata företag. Bland dem fanns det ett litet företag som inte uppfyllde det formella kraven. Övriga privata företag är stora och tre av dem ägs av riskkapitalbolag – Industri Kapital (Attendo Care), 3 i (Carema) och EQT (Aleris).
Riskkapitalbolag strävar efter att lägga under sig en allt större andel av markanden och expansionen sker till stor del med lånade pengar. Enligt branschföreträdare är standarden att 30% av affärerna betalas med eget kapital, men resten belånas (Källa DN 17 April 2007). Ränteökningen slår naturligtvis hårt mot evrksamheterna.
Aleris, som tillhör Wallenbergsfären, fick entreprenaden för Minerva och Lenelundsgården, Carema, som tillhör 3 i där bl.a. Singapores regering är en stor ägare, fick Bergkälla. Detta trots att de lade ett pris som ligger under 2006 års pris enligt Sollentunas vårdtyngdsmodell. Detta är naturligtvis inte realistiskt i synnerhet som pengarna inte bara ska räcka till vård utan dessutom generera vinst till ägaren. Kraven i upphandlingen var dessutom högre än de som idag ställs på verksamheten. Kvaliteten är i fara. Det finns risk att mänskliga kontakter ersätts med elektronik.
Nämnden har låtit utvärdera verksamheterna enligt Kvalitetsbarometern. Dess resultat är inte exakta men den visar på generella förbättringsområden (dvs. brister) såsom personalkontinuitet, tid för samtalskontakt med personalen, möjlighet att påverka hur vård och omsorg ges, möjlighet till utevistelse och tillräckligt med tid för vårdpersonalen att utföra arbetsuppgifterna. Detta indikerar att det behövs mer personal.
Ägande ger makt! När nämnden lägger ut kommunala verksamheter på entreprenad överförs makt från den demokratiska sfären till det privata företagandet. Det är således inte nog med att vårdkvalitet och ekonomi äventyras. På sikt innebär det att demokratin urvattnas och att stora kapitalägare ökar sitt inflytande över den samhälleliga oavsett om den är skattefinansierad eller ej.
Margareta Petterson
ledamot för vänsterpartiet i vård- och omsorgsnämnden